Axon

AXON termékcsalád
Az Unipi Axon egy programozható logikai vezérlőkből (PLC) álló termékcsalád, amelyet HVAC (hűtő, szellőztető és légkondicionáló) rendszerek, intelligens otthoni alkalmazások és egyéb automatizálási feladatok felügyeletére, szabályozására és vezérlésére terveztek. Az Axon vonal kiterjesztett üzemi hőmérsékleti tartományt, új számítási modult, 8 GB-os eMMC fedélzeti memóriát és számos speciális modellt kínál (LTE, IQRF, 2 × Ethernet, DALI).

 
A hardver alapvető jellemzői
Az Axon termékcsaládot három méretben és hat modellsorban kínálják. A legtöbb típus az Axon S szériában található (4 db DIN modulméret), amely a kompakt méretek megtartása mellett lehetővé teszi a lehetséges alkalmazások széles körét.
 
Az Axon vezérlők a modelltől függően legfeljebb három bemeneti-kimeneti (I / O) csoportot tartalmaznak, amelyek mindegyike tartalmaz egy csoport bemenetet, kimenetet és / vagy kommunikációs interfészt. Tartalmazhat 1 (S sorozat), 2 (M sorozat) vagy 3 (L sorozat) I / O csoportot. Minden I / O áramkört saját STM32 processzora vezérel, amely vezérli a ki- és bemeneteket, és kommunikál a központi processzorral (CPU). A processzorok egyedi firmware-t használnak, amelyek nemcsak az alapvető I / O funkciókat tartalmazzák, hanem további funkciókat és szolgáltatásokat is.
 
Az Axon felépítése rendkívül moduláris, lehetővé téve új I / O kombinációk létrehozását, csak az I / O táblák cseréjével. Ennek a szolgáltatásnak köszönhetően létrehozhatunk például S205 és S215 modellekből olyat, amelyek 8 digitális bemenetet és 8 relékimenetet tartalmaznak, vagy 4 × RS485 vagy 2 × Ethernet hálózattal rendelkező modelleket. Az ilyen modularitásnak köszönhetően új megoldásokat is tervezhetünk és fejleszthetünk az egyedi vásárlói igényeknek megfelelően, legyen szó hardveres specifikációkról vagy OEM vásárlói tervezésről.
 
Minden Axon modellt a négymagos, 1,2 GHz-es Allwinner H5 ARM processzor hajt, 1 GB RAM-mal és belső 8 GB-os eMMC memóriával. A gyors kommunikáció érdekében minden egység 1Gbit Ethernet, Wi-Fi és Bluetooth kapcsolattal van felszerelve. Alternatív megoldásként lehetőség van más egyedi vezeték nélküli technológiák hozzáadására is, az ügyfél igényeinek megfelelően. Alapértelmezés szerint az összes Axon modell 2 darab USB 2.0 portot tartalmaz.

 
Vezérlő modul
Az Axon vezérlőket négymagos, 1,2 GHz-es Alwinner H5 CPU hajtja, és 1 GB RAM-mal rendelkeznek a kiváló teljesítmény érdekében. A 8 GB-os fedélzeti eMMC memória jobb megbízhatóságot kínál, mint azok a rendszerek, amelyek a microSD kártyákra támaszkodnak.

 
Bemenetek és kimenetek
A típustól függően az Axon vezérlőket a következő be- és kimenetekkel vagy azok különböző kombinációival szerelik fel:
 
A digitális bemeneteket (DI) bináris logikai állapotok kiolvasására tervezték, amelyeket közvetlen feszültségszintek képviselnek. Ez alkalmassá teszi őket különféle bináris érzékelők és eszközök, például kapcsolók (be / kikapcsolás), mozgásérzékelők (mozgásérzékelés / nem észlelés), folyadékszint érzékelők (teli tartály / üres tartály) stb. adatainak olvasására. Az összes digitális bemenet alapértelmezés szerint számláló funkcióval is rendelkezik.
 
A digitális kimenetek (DO) különféle bináris eszközök (világítás, intelligens ajtózárak, redőnyök és árnyékolók hajtása stb.) közvetlen feszültségen történő kapcsolására szolgálnak. A DO-k Pulse-Width Modulation (PWM) funkcióval is rendelkeznek, amely lehetővé teszi a kimenet analóg vezérléséhez való felhasználását.
 
A relékimeneteket (RO) elsősorban kétállású, nagyobb áramfelvételű eszközök, például villanykörték, termoelektromos szelephajtások, vízmelegítők, szivattyúk stb. kapcsolására használják.
 
Az analóg bemeneteket (AI) arra tervezték, hogy a feszültséget, az áramot vagy az ellenállást  mérjék a különböző analóg érzékelőkön, például hőmérők, nyomásmérők, tenzométerek stb.
 
Az analóg kimenetek (AO) a többállapotú külső eszközök egyenfeszültségen vagy áramon keresztül történő vezérlésére szolgálnak, és alkalmasak olyan eszközök vezérlésére és szabályozására, mint háromutas szelepek, hőcserélők, villanymotorok stb.


 
Kommunikációs interfészek
Alapértelmezés szerint minden Axon vezérlő RS485 soros porttal rendelkezik. Ez a fajta interfész általában a Modbus RTU protokollt használja, és különféle eszközökkel, például Extension xS kiterjesztő modulokkal, fogyasztásmérőkkel, érintőképernyős HMI kijelzőkkel, más gyártók vezérlőivel, különféle érzékelőkkel stb. való kommunikációhoz használható. Egyetlen busz tucatnyi eszközt támogat míg hossza akár több száz métert is elérhet.
 
Egyes modellek egy RS232 soros porttal is rendelkeznek. Az automatizálás területén ezt a felületet általában kommunikációra használják különféle átalakítókkal, zárt technológiákkal vagy megjelenítő eszközökkel, például HMI panelekkel.
 
Egyes modellekhez 1-Wire busz is elérhető. Ez az interfész 2-3 vezetőt használ adatgyűjtéshez különböző 1-Wire érzékelőkből, például hőmérőkből, páratartalom-mérőkből, fényerősség-érzékelőkből stb. Egyetlen 1-Wire busz legfeljebb 15 eszközt támogat, a busz teljes hossza elérheti a 200 méter.
 
Alapértelmezés szerint az összes Axon vezérlő egy darab 1Gbit Ethernet porttal rendelkezik a hálózati kommunikációhoz. Az Axon S155 modell további egy 10 / 100Mbit Ethernet porttal is fel van szerelve. 

 
Különleges jellemzők

 
IQRF funkcionalitás
Az Axon S175 vezérlő TR-76D adó-vevővel rendelkezik az IQRF vezeték nélküli hálózaton keresztüli kommunikációhoz. Az adó-vevő 868 vagy 916 MHz sávon működik (megfelelő szoftverrel konfigurálható), és az IQRF Technology vezeték nélküli szabványt használja a rendkívül megbízható vezeték nélküli háló kommunikációhoz, amelyet szubgigahertzes sávokon sugároznak. Az ilyen technológiának két fő előnye van - hosszú jeltartomány és alacsony energiafogyasztás. A nagy hatótávolságnak köszönhetően a felhasználónak nem kell ismétlőt vagy bázisállomást használnia a jeltartomány kiterjesztésére, és a szabadalmaztatott Directed Flooding mesh hálózati protokoll miatt a kommunikáció megőrzi megbízhatóságát még zord RF környezetben is.
 
Az adó-vevő tartalmazza a mikrovezérlőjét és az operációs rendszerét. Az operációs rendszer réteg fölött lehetőség van az előre elkészített hardverprofilokat tartalmazó DPA szállítási réteg hozzáadására. Ezek felhasználhatók a szükséges funkciók gyors beállításához minden további programozás nélkül. Szükség esetén lehetőség van egy harmadik réteg hozzáadására is az eszköz viselkedésének egyéni beállításaihoz. Ezenkívül egy nyílt forráskódú fejlesztőkészlet használható az adó-vevő konfigurálására harmadik féltől származó eszközök csatlakozásához.
 
Az IQRF modul rövid útmutatója ezen a linken található.

 
LTE funkcionalitás
Az Axon M265 és Axon M565 vezérlők LTE modullal és microSIM kártyanyílással rendelkeznek az LTE vezeték nélküli hálózathoz való csatlakozáshoz.
 
Chip modell: u-blox TOBY-L2
Letöltési sebesség: akár 150 Mb / s
Feltöltési sebesség: akár 50 Mb / s 
LTE sávszélesség: akár 6 sávig
GSM / GPRS sávszélesség: 4 sávig
WCDMA / DC-HSPA + sávszélesség: legfeljebb 5 sávig
 
A modul lehetővé teszi a vezérlő számára, hogy elsődleges vagy másodlagos internet-hozzáférési pontként szolgáljon az interneten keresztüli távkezeléshez és adatátvitelhez, vagy SMS-üzenetek küldéséhez és fogadásához. Az elsődleges kapcsolat szerepében a vezérlő web-hozzáférési pontként funkcionál vezetékes internet-kapcsolat nélküli helyeken. Másodlagos kapcsolatuk biztonsági mentésként jelenik meg elsődleges Ethernet-kapcsolat meghibásodása esetén a technológiák és a felügyeleti központ közötti kapcsolatra támaszkodó technológiákban. Ethernet meghibásodás esetén a vezérlő automatikusan LTE módra vált, áthidalva a kapcsolatot.
 
Az LTE modul rövid üzembe helyezési útmutatója ezen a linken található. Az Axon LTE vezérlők lehetséges alkalmazásai az Axon LTE esettanulmányában találhatók.

 
Szoftver opciók
Az Unipi vezérlők szoftvernyitottságának köszönhetően az ügyfelek a szoftveres megoldások széles választéka közül választhatnak, és nem korlátozódnak egyetlen platformra. A támogatott megoldások között vannak kereskedelmi és nyílt forráskódú rendszerek is. Látogassa meg az Egyéb szoftver áttekintést az egyéb támogatott megoldások listájához.
 
A fő támogatott megoldás a Mervis vezérlőrendszer - az IEC 61131-3 szabvány szerint kifejlesztett platform a PLC programozáshoz, amely magában foglalja a SCADA interfészt a távoli kezeléshez és felügyelethez, érthető fejlesztői környezetet, egy HMI szerkesztőt és egy online / helyszíni adatbázis adatok tárolására és az ellenőrzött technológia működésének retrospektív elemzésére.
 
A kereskedelmi platformokon kívül bármelyiket választhatja a támogatott nyílt forráskódú megoldások listájáról, vagy használhatja az EVOK API (Websocket, REST, ...) Modbus TCP, SysFS vagy más eszközöket a feladat bármely programozási nyelven történő megvalósításához. Ehhez keresse fel a támogatott szoftveres megoldások listáját.

 
Más funkciók

Az Axon vezérlők alkatrészeit tartós alumínium ház védi, IP20 védelemmel. A kiterjesztett üzemi hőmérséklet-tartománynak köszönhetően az Axon modellek alkalmasak ipari alkalmazásokra. A vezérlőket szabványos DIN sínre (35 mm) történő beépítésre tervezték, a csomagban található egy DIN síntartó.
 

Az Axon modellek összehasonlító táblázata:
 

Modell DI DO RO AI AO RS485 RS232 1-Wire
S modellek, DIN Sínen elfoglalt hely: 4 modul (7 cm)
S105 4 4 - 1 1 2 1 1
S115 4 4 - 1 1 4 - 1
S1551 4 4 - 1 1 2 1 1
S1753 4 4 - 1 1 1 1
S205 8 - 8 - - 1 - 1
S215 8 - 8 - - 1 1 -
S505 - - - 4 4 1 - 1
S515 - - - 4 4 1 1 -
S6054 - - - - - 1 1 -
M modellek, DIN sínen elfoglalt hely: 8 modul (14 cm)
M205 20 4 14 1 1 2 1 1
M2652 20 4 14 1 1 2 - 1
M525 8 4 5 5 5 3 1 1
M535 4 - 5 8 8 2 1 -
M5652 8 4 5 5 5 3 - 1
L modellek, DIN sínen elfoglalt hely: 12 modul (21 cm)
L205 36 4 28 1 1 2 1 1
L525 24 4 19 5 5 3 1 1


1- 2× Ethernet (1 Gbit + 10/100 Mbit)
2 - wireless LTE modul
3 - wireless IQRF modul
4 - IEC 62386 (DALI-kompatiblis)

 

Keresés pontosítása

Készítette: OpenCart Magyarország
PeTitan UniPi Áruház © 2021