PeTitan Kft. logo 2001 óta a garázsiparban, mostanra több mint
500 műszaki vizsgálóállomáson.
2001 óta a garázsiparban.

Digitális fényszóró-beállítás

A mai modern műhelyeknél a fényszóró-teszt digitális.
Egy írás arról, hogy miért.

A Xenon és LED fényszórók már igen elterjedtek a közepes méretű járművek szegmensében, de a digitális fényszóróbeállítás-ellenőrző berendezések még nem találták meg az utat a műhelyekbe. Az út megvilágításával kapcsolatos nagyszerű teljesítményük ellenére nem könnyű a fényes Xenon és a LED fényszórók helyes beállítása megfelelő eszköz nélkül.

A vágóvonal területén a Xenon és a LED fényszórók egyfajta kék szegélyt alkotnak, ami lehetetlenné teszi a szem számára a vágóvonal pontos helyzetének felismerését. Ha a vágási vonal hibásan van értelmezve, az a fényszórók túl alacsony vagy túl magas beállításához vezethet. A túl magasra állított fényszórók pedig elvakíthatják a szembejövő autók vezetőit, mely növeli a baleset kockázatát.

A Xenon- és LED fényszórók esetében szabad szemmel nem lehet megállapítani a vágóvonal pontos helyét. A mellékelt képeken látható Bi-Xenon fényszóró példáján látható, hogy a vágóvonal meghatározása nem lehetséges a vetített kép kék szegélye miatt. Következésképp a pontos kiértékelés és beállítás a hagyományos, vizuális fényszóróbeállítás-ellenőrző berendezésekkel nem lehetséges.

A kamerás technológiával felszerelt digitális fényszóróbeállítás-ellenőrző berendezések nyújtják a megfelelő megoldást, mivel ezek a berendezések képesek kiszűrni a zavaró kék szegélyt, ezáltal meghatározva a pontos vágóvonalat.

Az adaptív fényszórókkal rendelkező járművek különböző vágóvonallal rendelkeznek, mely gyártónként más és más lehet. Az intelligens világítási rendszereknek ezért speciális beállítási módjuk van a vágóvonal kiértékelésére. Ezt a gyártó határozza meg, a közelítő értékekkel egyetemben az optimális fényszóró beállításhoz.

A dinamikusan szabályozott LED szegmens fényszórók (LED Mátrix) egyaránt rendelkeznek függőleges és vízszintes irányú vágóvonallal, és a kiértékelés a „referencia szegmens” pozíciója alapján történik.

Ezen a ponton a digitális fényszóróbeállítás-ellenőrző lehetővé teszi a "referenciaszegmens" koordinátáinak olvasását. A koordinátákat ezután a vezérlőegységbe visszük át, és a fényszóró újrakalibrálásra kerül - a fényszórók mechanikus beállítása ezen a ponton már nem lehetséges, és egy digitális fényszóró tesztelő feltétlenül szükséges ehhez a folyamathoz.

A kínálatunkban elérhető BOSCH HTD 815 fényszóró-beállító berendezés megoldást kínál az összes forgalomban használt - úgy mint Hagyományos, LED, Bi-LED, Xenon, Bi-Xenon – fényszórók beállításához.