PeTitan Kft. logo 2001 óta a garázsiparban, mostanra több mint
500 műszaki vizsgálóállomáson.
2001 óta a garázsiparban.

A pneumatikus csiszolók 5 előnye

1. Munkabiztonság

Az elektromos kéziszerszámokat gyakran használják nedvesség, por és vezető fémek jelenlétében. Ezek a munkafeltételek az üzemeltetők számára elektromos veszélyt jelentenek. Ha egy elektromos vezeték megsérül vagy elvágják, az áramütés veszélyét hordozza magában.

Ennek elkerülésére egy remek mód, hogy ha eltávolítják az elektromos szerszámokat és pneumatikus eszközökre cserélik őket. Egy pneumatikus eszköz kevésbé érzékeny a porra vagy vízre és nem jelent elektromos veszélyt a felhasználóra.

Hogyan működtessen biztonságosan egy pneumatikus csiszolót? Tekintse meg az alábbi videót, mely bemutatja a megfelelő használatot.

Youtube videó a pneumatikus csiszolóról

2. Kompakt és ergonomikus dizájn

A pneumatikus csiszolók egyik legnagyobb előnye a kompakt méretük és az ebből adódó kiváló teljesítmény / súly arány. Ennek oka a belső komponensek sajátossága; egy könnyű, mégis tartós acél pneumatikus motor, valamint egy kompakt és robusztus alumínium test, kompozit fogantyúval a kényelmes kezeléshez.

Az ökölszabály, hogy ugyanakkora teljesítménnyel egy pneumatikus motor mérete egyhatoda egy elektromotornak, a tömege pedig a negyede!

A kisebb és könnyebb kialakítás pedig könnyebb kezelhetőséget, gyorsabb működést és nagyobb termelékenységet eredményez.

Lássunk egy példát!

Elektromos csiszoló


Egy ipari gyártó által alkalmazott modell, aki tanácsot kért a termelékenységgel kapcsolatban

Pneumatikus csiszoló


CP3650 ipari csiszoló

Teljesítmény: 0,9 Hp / 710 W
Súly: 3,1 kg
Teljesítmény/súly arány: 229 W/kg

Teljesítmény: 2,3 Hp / 1700 W
Súly: 1,9 kg
Teljesítmény/súly arány: 805 W/kg

Tudta-e, hogy a pneumatikus szerszámhoz adott teljesítmény-értéknek más jelentése van az elektromos szerszámhoz tartozó teljesítményértékhez képest?

Az elektromos szerszámokhoz lóerőben (Hp) vagy wattban (W) megadott érték az eszköz energiafogyasztását jelöli és nem a hasznos teljesítményt. Egy elektromos csiszoló esetében a hasznos teljesítménye aránya az energiafogyasztáshoz képest 50-60% környékén mozog. Ez az arány persze gépenként eltérő. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy egy 1000 W fogyasztású elektromos csiszoló hasznos teljesítménye kb max. 600W környékén van.

Ezzel ellentétben a levegős csiszolónál megadott 1000 W teljesítmény a kimeneten mérhető hasznos teljesítményt jelöli.

3. Maximális termelékenység

A tartósság és az ergonómia mellett a csiszolóval végzett munka elsősorban az anyageltávolítás sebességéről szól. Az anyageltávolítás sebességét befolyásoló egyik legfontosabb tényező a szerszám azon képessége hogy megfelelően hajtsa meg a csiszolást végző anyagot, legyen az akár köszörűkorong, csiszolótányér vagy lepkekorong.
Manapság ezek a csiszolóanyagok úgy vannak megtervezve, hogy az optimális teljesítmény bizonyos fordulatszámon érhető el velük. (Például a legtöbb 125 mm átmérőjű köszörűkorongot max. 12.000 rpm fordulaton történő használatra tervezik.)

Manapság a legtöbb pneumatikus csiszoló fel van szerelve egy sebesség szabályzóval. Mikor a felhasználó növeli a nyomást az eszköz növeli a légáramlást ezáltal megtartva a fordulatszámot és a csiszolóanyag optimális sebességét. Így a csiszolóanyag maximális anyag eltávolítást tud végezni.

Hogyan működik a sebességszabályzó?

A maximális terheletlen sebességen a sebességszabályzó felső része részben elzárja a kalibrált bevezetőjáratot. Ezáltal megtartja a szerszám névleges szabad sebességét és minimálisra csökkenti a levegőfogyasztást. Ha az orsó sebessége lecsökken és az eszköz lelassul, a sebességszabályzó kinyit ezáltal növelve a levegőáramlást, ezáltal a névleges sebességet fenntartva és a maximális teljesítményt biztosítva.

4. A legnehezebb munkakörülmények esetén is helytáll

Ezeknek az eszközöknek a leggyakoribb felhasználása a köszörülés és a vágás, öntvények sorjázása, keretek vagy szerkezetek levágása, hegesztés előkészítése, hegesztési varratok eltávolítása, felületi kikészítés, keretek, csövek, rudak vágása, csavarok levágása, fém vagy kompozit anyagok csiszolása.

Elektromos csiszolók általában nedves területeken nem üzemeltethetők. Kompozit géptesteik is hajlamosak sérülni a szélsőséges körülmények között történő munkavégzés során, vagy ha ismétlődő szélsőséges hatásoknak vannak kitéve. Ezek a feltételek, valamint a csiszolás során keletkező por és a levegőbe kerülő lecsiszolt részecskék által létrehozott por veszélyes fenyegetést jelentenek az elektromos motorokra.

A pneumatikus csiszolók robusztus légmotort tartalmaznak, és házuk alumínium vagy acél. Robusztus belső és külső alkotóelemeik nagy igénybevételre készültek, és működésüket nem befolyásolják a levegőben szálló részecskék vagy nedvesség.

Bizonyítottan jobban használhatóak:

  • Öntödékben szélsőséges hőmérsékleti viszonyok, szálló részecskék és durva felhasználás mellett
  • Fúrótornyokon, ahol az alacsony hőmérséklet, a víz és a sós viszonyok találkoznak
  • Hajógyárakban, ahol nedves körülmények között, sóval, rozsdával és porral teli a környezet
  • Szélmalomlapok gyártásánál, ahol kompozit (pl üvegszál) részecskékkel érintkeznek
  • Karbantartási és javítási műveletek során, különböző nehéz körülmények közti alkalmazások során

A pneumatikus csiszoló a megfelelő választás azokban az esetekben, mikor a legellenállóbb munkaeszközökre van szükség a legnehezebb munkákhoz.

 

5. Tartósság az állandó teljesítmény érdekében

A pneumatikus csiszolók tartósak és hosszú ideig működnek megbízhatóan. Könnyű őket karbantartani és szervizelni is.

Jellemzően a szervizintervallum a legtöbb elektromos csiszolónál 60 és 120 üzemóra közt van, ennyi idő után a legtöbb esetben a szénkefe cserére szorul. A CP pneumatikus csiszolóinál a professzionális termékek esetén ez kb. 200 óra míg az ipari minőségű csiszolók esetén akár 2000 óra.

A kevesebb szervizelés miatti állás pedig gyorsabb megtérülést, gazdaságosabb üzemeltetést jelent Önnek.

Reméljük a fenti ismertető segít Önnek a megfelelő eszköz kiválasztásában, és jobb rálátása lett a pneumatikus csiszolók előnyeivel, felhasználásával kapcsolatban. Az oldalunkon elérhető a CP STARS 2018 év végéig akciós termékeinek katalógusa, melyben számos pneumatikus csiszolót és kiegészítőt talál. Forduljon hozzánk rendelési igényével emailben vagy telefonon!