PeTitan Kft. logo 2001 óta a garázsiparban, mostanra több mint
500 műszaki vizsgálóállomáson.
2001 óta a garázsiparban.

A légrendszer

A megfelelő tartozékok kiválasztása a sűrített levegős hálózathoz

A megfelelő kiegészítők kiválasztásához az első lépés a levegős eszközünk gyártó által megadott műszaki paramétereinek ellenőrzése.

  1.  A levegőcsatlakozás mérete
  2. A levegőfogyasztás dinamikus nyomáson
  3. Ajánlott tömlőméret

A Chicago Pneumatic katalógusaiban ezeket az adatokat az alábbiaknak megfelelően szokták feltüntetni:

A legtöbb nyomásesés a sűrített levegős hálózati csatlakozópont és az eszköz csatlakozópontja közt fordul elő. A megfelelő léghálózati kiegészítők kiválasztása kritikus pont az eszköz megfelelő működésére és a felhasználás termelékenységére nézve.

A Chicago Pneumatic által javasolt pneumatikuseszköz-csatlakoztatás:

Minden a levegőrendszerbe helyezett elem nyomáscsökkenést eredményez. A megfelelő tartozékok kiválasztásával jelentősen csökkentheti ezt a jelenséget.

A levegő-előkészítő egységről

A továbbiakban FRL-nek rövidítve, mely az angol Filter, Regulator és Lubricator szavak első betűiből álló rövidítés, magyarul szűrőt (vízleválasztó), nyomásszabályzót és olajzót jelent. Az FRL a tekinthető az első kötelező elemnek egy sűrített levegős hálózati csatlakozásnál. A megfelelő légáramlás és nyomás biztosításához elengedhetetlen eszköz.

A levegő-előkészítő előnyeinek maximalizálásához az alábbi 3 szabályt jó, ha tudja:

1, Mindig 1 FRL-t használjon eszközönként

A legjobb teljesítmény biztosításához egy eszközhöz egy FRL használata javasolt, a legtöbb gyártó ajánlása szerint. Ugyanis, ha több mint egy eszköz csatlakozik hozzá, az olajozás és a levegőnyomás is megoszlik majd a több eszköz között, ezért a nyomásszabályzó funkcióból sem fognak részesülni az eszközök.

2, Az olajzás kulcsfontosságú kérdés

Ha nincs kenés, az kisebb teljesítményhez, és hamarabbi eszköz-elhasználódáshoz vezet. Az FRL helyes működéséhez mindig használjon levegős eszközökhöz való olajat és állítsa be az olajzót úgy, hogy dinamikus nyomáson percenként kettő csepp olajat adagoljon.

3, Általános karbantartás

Három dolgot kell rendszeresen elvégezni:
Szűrő: Ha a szűrő nem rendelkezik automatikus móddal, távolítsa el az extra vizet és tisztítsa meg a szűrőt a szennyeződésektől. Ezek a szennyeződések az eszközbe jutva a mozgó alkatrészek gyors kopásához vezethetnek. (hajtómű, csapágy stb...)
Nyomásszabályzó: A megfelelő működés ellenőrzése.
Olajzó: a megfelelő mennyiségű olaj biztosítása.

 

A tömlőről

A tömlő kiválasztásánál három paramétert érdemes szem előtt tartani.

1, Tömlőátmérő

Általános szabály, hogy a tömlőátmérőnél a nagyobb átmérőt érdemes tartani a nyomásesés elkerüléséhez. Mindig vegyük figyelembe a gyártói ajánlást, melyet vagy "belső átmérő"-ként vagy "min. tömlőméret"-ként adnak meg.

A nyomásesés csökkentéséhez meg kell vizsgálni a teljes tömlőhosszt. A tömlőátmérőt egy mérettel érdemes növelni minden 10 méter tömlőhossz után. Például, ha a gyártó által ajánlott tömlőméret 8 mm, úgy 5 méter tömlőhosszig használja a 8 mm-es tömlőt, de a 10 méteres tömlőhossznál már ajánlott egy 10 mm-es tömlőt használni.

2, Tömlőhossz

Minél rövidebb a tömlőhossz, annál jobb. A Chicago Pneumatic által ajánlott tömlőhossz 3-tól 5 méterig ideális az elegendő mobilitáshoz és a minimális nyomáseséshez. Amennyiben ennél hosszabb tömlőt alkalmaz, általánosan elmondható, hogy 5 méterenként 1 bar nyomáseséssel kell számolni.

3, A tömlő anyaga

Sokféle típusú elérhető a piacon, a munkakörnyezettől függően válaszható PVC, poliuretán vagy gumi tömlő. A helyes típus kiválasztásához vegye figyelembe a tömlő rugalmasságát, tömegét és a környezeti jellemzőket (súrlódás, szikra, hőmérséklet). A tömlők kialakítása is sokféle lehet, egyenes, rövid (ostor), spirális, továbbá vásárolható tömlődobos vagy a nélküli kivitelben. Bármelyiket is választja, figyeljen a megfelelő tömlőátmérőre és hosszra.

Hogyan befolyásolja a tömlőátmérő a nyomásesést?

A példa kedvéért vegyük úgy, hogy egy 15 liter/s légáramláshoz egy 20 méter hosszúságú tömlőt használunk. A tömlőátmérő 3 mm-es növelésével a nyomásesés 76% csökkenése érhető el.

Nyomásesés 10 mm-es tömlőnél:
1,7 bar
Nyomásesés 13 mm-es tömlőnél:
0,4 bar

 

Számos nyomásesés-kalkulátor található az interneten, a számoláshoz érdemes használni őket!

A csatlakozókról és kiegészítőkről

A kuplungok/dugók a tömlők összecsatlakoztatására használhatók. A helyes levegőhálózat kialakítása érdekében az alábbi négy dolgot érdemes szem előtt tartani.

Menet

Mindig olvassa el a szerszám bemenetére vonatkozó adatokat (katalógusban és / vagy kezelési utasításban megadott), hogy a megfelelő csatlakozó/dugó menetméretet tudja kiválasztani.

Kuplung típusa

Számos típusú kuplung található a piacon, más más karakterisztikával. A legáltalánosabbak a következőek:

Easy flow

Gyorscsatlakozó

Biztonsági

Körmös

 

Csatlakozás típusa

A csatlakozás típusának beazonosítása. Minden kuplung/dugó 3 különböző típusú csatlakozóval rendelkezhet.

Apa

Anya

Tömlőcsatlakozó

Profil

  • Ázsia: 7,5 mm
  • ISO 6150B: 6, 8, 11 mm
  • Euro: 7,2-7,4 mm, 10,4 mm

Tudja, hogy a kuplungok és csatlakozók összeállításának mi a helyes sorrendje?

A levegős eszközeihez a Chicago Pneumatic számos kiegészítőt kínál, keressen minket eszközigényével.