PeTitan Kft. logo 2001 óta a garázsiparban, mostanra több mint
500 műszaki vizsgálóállomáson.
2001 óta a garázsiparban.

A legjobb választás: a dán kék zsiráf

Akár egy jól felszerelt műhelyben vagy akár otthoni autószerelés közben biztos Ön is találta már magát olyan helyzetben, hogy valami nehezet kellett emelnie és nem volt rá megfelelő céleszköze. Biztos látott már olyat, mikor 3-4 ember próbál odébb tenni egy súlyosabb alkatrészt, egy komplett motort vagy valami házilag barkácsolt megoldással próbálta megoldani a feladatot.

Ezek a megoldások bár ügyesek, de abszolút nem tanácsosak.

A motorkiemelő daru kiválasztása elég egyszerűnek tűnik, legalábbis először. Annyi fajta kialakítású emelőt találni manapság, hogy könnyen azon kapja az ember magát, hogy tanácstalan, mire is van szüksége.

A motorkiemelő zsiráf kiválasztásánál több dolog van, amit érdemes megvizsgálni vásárlás előtt.

Az elsődleges szempont mindig a biztonság! Mielőtt vásárol, győződjön meg róla, hogy az emelő rendelkezik CE jelöléssel, ugyanis ez a címke igazolja, hogy a gyártó által megadott adatok helyesek, és az emelőn minden szükséges tesztet elvégeztek.

Ezt követően, a következő pontokban összeszedtük miket érdemes figyelembe vennie, hogy biztosan a célnak megfelelő eszközt válassza.

Maximális teherbírás

A legnagyobb megengedett terhelés az egyik legfontosabb tényező, de itt nem árt szem előtt tartani, hogy amennyiben állítható hosszúságú a gém, a maximális terhelés értékét a legrövidebb állásban szokták megadni. Ez persze azt is jelenti, hogy csökken az emelési magasság. Vegyünk példaként egy 1 tonnás műhelyű darut, amelyen a gém 95 és 135 cm között állítható. Tényleg képes felemelni 1 tonnát, de csak a legrövidebb gémhossz esetén ami 95 cm! Ez esetben az emelési magasság 202 cm. A nagyobb 135 cm-es hosszban a maximális terhelés 700 kg-ra csökken, de az emelés magassága 234 cm-re nő! Ezt célszerű szem előtt tartani, hogy az emelni kívánt súlyt biztosan elég magasra tudjuk emelni.

Maximális emelési magasság

A maximális emelési magasság a második tényező, amelyet meg kell vizsgálni, különösen akkor, ha szerelési munkára kívánja használni. Képzelje el, hogy megpróbálja kicserélni az autó motorját, de a daru nem emel elég magasra ahhoz, hogy kiemelje a motortérből.

A gém kialakítása

A gém a daru egyik legfontosabb része, és meghatározza maximális emelési kapacitását. Jellemzően két típus közül választhatunk: fix vagy teleszkópos. A fix gém: Lehetővé teszi a megadott maximális terhelés felemelését közvetlenül a végétől, kockázatok és problémák nélkül. A teleszkópos gém: Ez a fajta kialakítás fokozott éberséget igényel. A teleszkópos gém nagyon praktikus, mivel lehetővé teszi a teher felemelését az emelési pontból majdnem teljesen függőlegesen. De mint említettük, minél hosszabb a gém, annál kisebb súlyt emelhet.

A lábak kialakítása

A műhelydaru lábkialakítása is fontos, és általában a felhasználó igényeinek megfelelően több választási lehetőség áll rendelkezésre. A hagyományos kialakítás szerint hozzávetőleg V alakú, illetve amennyiben gyakran emelnek raklapról, választható párhuzamos lábkialakítás is, mely közé egy szabványos méretű EUR raklap befér, így megkönnyítve a rakodást.

Az alváz kialakítása

A daruk alvázának kialakítására szintén két fő típus létezik, lehet a hagyományos, mely fixen van a gémhez hegesztve, illetve összecsukható lábakkal felszerelt. A fix lábbal rendelkező zsiráfok az esetek többségében olcsóbbak azoknál a társaiknál, amiknek a lába is felhajtható. Ezen a ponton érdemes átgondolni, milyen gyakran lesz az emelő használva és tárolására mekkora hely áll rendelkezésre a műhelyben. A felhajtható láb miatt ugyanis utóbbi kivitelek a kis méretű műhelyeknek jelenthetnek remek megoldást.

Mennyit költsek egy műhelydarura?

Az utolsó tényező, ami egyben valószínűleg szinte minden esetben az egyik legfontosabb tényező, az az ár. Sok esetben ez szab határt az igényeknek és nem feltétlen azt az emelőt választják, amit szeretnének, hanem amit a rendelkezésre álló keret megenged.
Az ár több tényező függvénye. Elsősorban a gyártás helyétől, a felhasznált anyagok és az összeszerelés minőségétől függ. Természetesen ennél a pontnál a kínai gyártású daruk hatalmas előnyben vannak az EU-s gyártmányokkal szemben.

Érdemes fontolóra venni a alábbiakat:
- Amennyiben a daru meghibásodik, van e olyan raktárkészlet melyről, a lehető leghamarabb pótolható az alkatrész?
- Van-e szervizháttere az adott márkának az országban?
- Mennyi garanciát adnak a termékekre?

Mivel egy ilyen eszköz ára a 30 ezer forinttól a több százezer forintig terjedhet, ezért sokakban felmerülhet, hogy használt berendezést vásároljanak. Ezt mi abszolút nem ajánljuk, elsősorban a biztonsági okok miatt. Ha ugyanis egy műhelydaruval akár csak egyszer is nagyobb súlyt emeltek mint a megengedett, az emelő jövőbeli meghibásodásának esélye jóval magasabb. Mi több, soha nem tudható, hogy a korábbi tulajdonos valamilyen furcsa vagy veszélyes módon módosította-e a műhelydarut. Ezért, ahogyan soha nem bízná az ember az életét egy használt golyóálló mellényre, nem jó ötlet vásárolni egy használt emelőt olyan személytől, akit nem ismer.

Ha mégis használt berendezést vásárolna, ügyeljen arra, hogy nagyon alaposan nézze meg az emelőt. Győződjön meg róla, hogy az összes szerkezeti csatlakozásnak eredeti hegesztése van, minden rész érintetlen, és a hidraulikus munkahenger megfelelően működik. Ha az emelő úgy tűnik, mintha megsérült volna, vagy módosítva lenne, akkor semmiképpen ne vásárolja meg. Néhány szembetűnő módosítás:

Amennyiben mégis új, minőségi emelőt vásárolna, cégünk kínálatában elérhetőek az AC Hydraulic dániában gyártott műhelydarui. Miért érdemes AC Hydraulic terméket vásárolnia? - Mert minőségi alapanyagok és alkatrészek felhasználásával készülnek, intenzív használatra.
- Berendezéseik megfelelnek a gépekről szóló 2006/42 / EK irányelvben foglaltaknak.
- CE megfelelőséggel rendelkeznek.
- A vázszerkezetekre, keretekre 10 év gyártási hibából adódó garanciát adunk.
- A hidraulikus részegységekre 3 év gyártási hibából adódó garanciát adunk.

Termékadatlapok