PeTitan Kft. logo 2001 óta a garázsiparban, mostanra több mint
500 műszaki vizsgálóállomáson.
2001 óta a garázsiparban.

A kézi teher- és anyagmozgatásról

Minden műhelyben előforduló napi rutinról szeretnénk egy pár szót ejteni jelen írásunkban. Az írás első fele bár kissé „száraz” de érdemes elolvasni, hogy láthassuk mennyire szubjektív módon változott meg a szabályozó rendelet. A szövegbe példákat is írtunk a könnyebb megértéshez.

Korábban a 2/1972. (MK 6.) KPM rendelet szabályozta az anyagmozgatási normákat igen egzakt módon, melyben meghatározásra került nem és kor szerinti bontásban a kézi anyagmozgatásra vonatkozó előírás. Például meghatározták benne, hogy anyagmozgatással maximum a munkaidő felét lehetett eltölteni és olyan konkrét példákat hozott mint a következő:

16-18 éves fiúk/férfiak sík talajon kézben 20 kg-ot, ketten 40 kg-ot emelhetnek és vihetnek legfeljebb 60 méter távolságra.

Esetenként még arra is kitért a rendelet, hogy bizonyos dőlésű talajon mennyivel kisebb távon szabad terhet kézzel mozgatni.

Sajnos a jelenlegi szabályozás nem ad ennyire konkrét támpontokat a munkáltatók és munkavállalók számára. A jelenleg hatályos 25/1998. (XII. 27.) EüM rendelet figyelembe veszi a munkavállalók egyedi fizikai állapotát, teherbíró képességét és a foglalkozás egészségügyi szolgálat hatáskörébe utalja annak eldöntését, hogy melyik munkavállaló milyen anyagmozgatási tevékenységgel bízható meg, a következőképpen:

3. § (1) A munkáltató műszaki, illetve szervezési intézkedések megvalósításával

a) kiküszöböli a kézi tehermozgatást, ha ez nem oldható meg

b) a tevékenységgel járó kockázatot - az 1. számú melléklet szerinti tényezők figyelembevételével - (2) bekezdésben foglaltaknak megfelelően a lehető legkisebbre csökkenti.

a) a munkavégzés megkezdése előtt felméri az adott munka jellegének megfelelő egészségügyi és biztonsági követelményeket, és különösen a teher jellemzőit,

b) megfelelő intézkedések megtételével a lehető legkisebbre csökkenti a munkavállalókat fenyegető hátsérülés kockázatát.

(3) A munkaköri alkalmasság orvosi véleményezése során a foglalkozás-egészségügyi szolgálat, illetve a munka elrendelésekor a munkáltató a 2. számú melléklet szerinti egyéni kockázati tényezőket figyelembe veszi.

A rendelet 1. sz. melléklete pedig taglalja a teher jellemzőit, súlyát, kézreállását, instabilitását stb., illetve a mozgatásukhoz szükséges erőkifejtés mértékét, a munkakörnyezetre vonatkozó nehezítő tényezőket például nem vízszintes talaj vagy szűk hely a rakodáshoz. A 2. melléklet pedig a munkavállaló hát-, derék- és deréktáji sérülések kockázatát megnövelő egyéni kockázati tényezőket például testi adottságokból adódó alkalmatlanság stb…

A fentiekből kitűnik, hogy a jelenleg hatályos rendelet finoman fogalmazva is jóval kevésbé precízen, egzaktan határozza meg a mozgatható terhek tömegét, a „túl nehéz vagy túl nagy”-ként meghatározott teher pedig vitákat szülhet, amennyiben másként ítéli meg a munkavállaló és a munkáltató a túl nehéz teher mértékét.


Az egyik legmostohább feladat emelőn lévő jármű kerekét eltávolítani, jellemzően a személy és kisteher gépjárművek esetén. Pedig másfél méter magasságba emelni egy akár 30-40 kilós kereket nem egyszerű feladat, főleg hogy pozicionálni is kell a visszaszereléshez. Erre remekül használható berendezés egy szgk. magas emelésű keréktargonca.Szerencsére egy szervizben felmerülő tehermozgatási feladatot számos céleszköz tud kiszolgálni, de bizonyos feladatokra jellemzően „nem szokás” külön emelőgépet/berendezést vásárolni.

A munkagépek terén mondhatjuk már jobb a helyzet, itt az akár 1000, 1500 kg-ot elérő tömegű kerekek miatt már többször merül fel igényként egy segédeszköz beszerzése.

Kínálatunkban több gyártó termékét is megrendelheti, a Chicago Pneumatic kerékmozgatók például kedvező árukkal lehetnek jó választások:

CP84010
290-620 mm kerékátmérő,
250 kg teherbírás

CP87700
545-1280mm kerékátmérő,
700 kg teherbírás

CP87120
1000-2000 mm kerékátmérő,
1200 kg teherbírás

A termékeket megtalálja az alábbi linken: Kerékemelők

Ha ennél még professzionálisabb megoldást keres akkor Önnek egy AC Hydraulic kerékmozgató targoncára van szüksége, melyhez természetesen jár a megszokott 10 és 3 év gyártói garancia!

WTA500
270-1300 mm kerékátmérő,
500 kg teherbírás

WT1500NT
1000-2400 mm kerékátmérő,
1500 kg teherbírás

Termékleírás

Termékleírás

Ne kössön kompromisszumot, válasszon AC Hydraulic terméket!

Személyautó kerék esetén is sokféle választási lehetőség adódik, még ha ez a kategória a mostohagyerek ("Fel bírod te azt emelni"), mint azt fentebb említettük ezek a berendezések nagyban könnyíthetik napi munkáját. Olasz partnereink kínálatából:

SICE PARTNER70

Tecnolux Wheellifter 3473

SPACE GR80

Termékleírás

Termékleírás

Termékleírás

Kerülje el a hátsérüléseket és szerezze be a fenti termékeket műhelyébe!