PeTitan Kft. logo 2001 óta a garázsiparban, mostanra több mint
500 műszaki vizsgálóállomáson.
2001 óta a garázsiparban.

10 dolog, amit kompresszor vásárlásakor figyelembe kellene vennie

Az anyagok megmunkálásától kezdve a gyártósorokig a Chicago Pneumatic kompresszorok folyamatosan biztosítják a termelékenységet.

A Chicago Pneumatic tökéletes partnere az ipari folyamatoknak. Kínálatukban a csavarkompresszorok, dugattyús kompresszorok, minőségi levegős termékek és alkatrészek is megtalálhatóak. A teljes választék masszív és robosztus, ami biztosítja a minőséget és a megbízhatóságot. Az összes CP termékeket úgy tervezték és gyártották, hogy olyan teljesítményt nyújtsanak, amely növeli a termelékenységet, mindig a lehető legjobb eredmény elérése érdekében.

A Chicago Pneumatic kompresszorokkal az optimális teljesítmény és hatékonyság adott, amely világszerte megfelel a szakemberek igényeinek.

Ha kompresszort vásárol, a piacon lévő termékek köre széles körű, és a választás meglehetősen összetettnek tűnhet. Itt van 10 alapszabály, amely segít megtalálni az Ön igényeinek megfelelő kompresszort.

1. Határozza meg a felhasználás típusát: barkács, professzionális vagy ipari

Ön csak alkalmanként javítgat kis dolgokat otthon? Vagy inkább folyamatos légellátásra van szüksége ahhoz, hogy a különböző eszközöket ellássa akár egy gyárban vagy a műhelyében?

2. Határozza meg a használni kívánt eszközöket a teljes szabad levegőszállítási követelmények (FAD) meghatározásához. Az FAD-t hazánkban liter/perc-ben határozzuk meg.

Egy mountain bike kerekének felfújása sokkal kevesebb légáramot és nyomást igényel, mint egy professzionális szórópisztoly használata. A megfelelő kompresszor kiválasztásához ismerned kell az összes egyedi légalkatrész összes FAD-jét. Adjon hozzá egy további 25%-os tartalékot a hálózat hatékonysága érdekében és a jövőbeli növekedés fedezésére. A legfontosabb kiválasztási kritérium az FAD.

Szükséges FAD = (FAD eszköz 1 + FAD eszköz 2 + FAD eszköz n) + 25% teljes FAD

3. Határozza meg a használat gyakoriságát: alkalmi – időszakos – gyakori

A dugattyús kompresszor technológia sokféle alkalmi és időszakos felhasználásra alkalmas. A gyakori felhasználók számára előnyös lesz az öntöttvas dugattyús és csavaros kompresszor.

4. Határozza meg a gép mozgatásra vonatkozó követelményeit: rögzített, mozgatható, távoli szervizelésre használná? Továbbá határozza meg hogy vízszintes vagy függőleges tartályt szeretne.

  • Gyakran mozgatja a kompresszort? Keressen olyan terméket ami kényelmes fogantyúval felszerelt és kerekei vannak.
  • Olyan helyen használná ahol nem áll rendelkezésre elektromos betáp? Távoli szervizelés esetén válasszon a motorhajtású kompresszort.
  • Mindig ugyanazon a helyen használja? Akkor keressen kényelmes rezgés csillapított típust széles és stabil talpon.
  • Kevés a rendelkezésre álló hely? Fontolja meg a függőleges tartályt.

5. Határozza meg az elfogadható zajszintet

Külön kompresszor helyiséggel és léghálózattal valószínűleg kevésbé érdekes a kompresszor zajszintje. Viszont ha a készüléket a munkaterületéhez közel kívánja elhelyezni, az hangtompított kompresszorok ideálisak az Ön számára.

6. Határozza meg az elektromos igényeit

Ellenőrizze, hogy 1 fázisú vagy 3 fázisú kompresszorra van szüksége. Ha változó áramlási igényekkel és több mint 5 perc terheléssel rendelkezik, fontolja meg a frekvenciavezérelt kompresszort. Az idő nagy részében a levegőfogyasztás nem lesz állandó, így sokat nyerhet az energiahatékonyság terén.

7. Határozza meg a tartály méretét

A kiválasztott kompresszor típusának átlagos használata esetén a javasolt tartályméret megfelel az igényeknek, mivel a kompresszorok tervezése évek tapasztalatain alapszik.

8. Határozza meg a szükséges tartozékokat

Finom légtechnikai berendezéseket használ vagy különös figyelmet fordít a környezetvédelemre emiatt különleges, tiszta vagy száraz levegőre van szüksége? Minőségi megoldások, például szárítók és szűrők sokféle formában léteznek, külön vagy integrálva, ha nedvességmentes levegőt igényel.

9. Keressen minőségi terméket

A befektetés optimális megtérüléséhez garanciákat jelenthet például az ISO-megfelelőség és az eredeti alkatrész-utánpótlás, így a kompresszor élettartama hosszabb lesz, működése pedig biztonságos és hatékony.

10. Ellenőrizze a könnyű karbantartást, alkatrészeket és a szolgáltatásokat

Ellenőrizze az eszköz karbantarthatóságát, a szervizintervallumokat, és garantálja az eredeti alkatrészek és a szolgáltatások könnyű elérését.

Vegyünk példának egy dugattyús kompresszor választását egy műhelybe:

A levegő kompresszorokat a levegőmennyiség (m3/h) és a légnyomás (bar) alapján kell kiválasztani a munka elvégzéséhez és nem a lóerő alapján. Az egyfokozatú kompresszorok maximális nyomása kb. 9 bar, míg a kétfokozatú kompresszorok maximális légnyomása kb. 12 bar. A tartály mérete általában nem kritikus tényező a kompresszor méretezésében.

Határozzuk meg az alábbiakat:

  1. Mi a maximális nyomás, amire szükség van? (lásd a táblázatot)
  2. Mik az elektromos követelmények (feszültség / fázis)?
  3. Hány ember fog használni a levegőt bármikor (maximum)?
  4. Ez egy karosszéria vagy szerelő műhely? Az általános levegőigény (természetesen ez műhelyenként eltérhet csak közelítő érték):

    Karosszériaműhely esetén: 340-425 l/perc / fő × az emberek számával
    Szerelőműhely: 85-150 l/perc / fő × az emberek számával
  5. Most adjon hozzá egy további 25% -os tartalékot a hálózat hatékonysága érdekében és a jövőbeli növekedés fedezésére.

Egy műhelyben előforduló eszközök átlagos levegőigénye:

Eszköz Nyomás (bar) Levegőfogyasztás (l/s)
Légkulcs 3/8-1/2" 4,8-6,2 2,36
Légkulcs 1/2-3/4" 4,8-6,2 4,72
Légkulcs 3/4-1 3/4" 4,8-6,2 9,44
Levegős racsniskulcs 4,8-6,2 1,42-2,36
Csiszoló 4,8-6,2 5,66
Kerékszerelő 8,6-10,3 0,94
Gumilenyomó 8,6-10,3 5,66
Fuvató pisztoly 4,8-6,2 1,42
Csiszoló 4,8-6,2 3,3
Csavarhúzó #2-6 csavar 4,8-6,2 2,36
Csavarhúzó #6-5/16 csavar 4,8-6,2 4,72
Festékszóró pisztoly (Touch Up) 4,8-6,2 1,89
Festékszóró pisztoly (HVLP) 2,7-4,1 7,08
Szegecselő / tűzőgépek 4,8-6,2 0,94-1,89