A kézi teher/anyagmozgatásról

A kézi teher/anyagmozgatásról

Minden műhelyben előforduló napi rutinról szeretnénk egy pár szót ejteni jelen írásunkban. Az írás első fele bár kissé „száraz” de érdemes elolvasni, hogy láthassuk mennyire szubjektív módon változott meg a szabályozó rendelet. A szövegbe példákat is írtunk a könnyebb megértéshez.

Korábban a 2/1972. (MK 6.) KPM rendelet szabályozta az anyagmozgatási normákat igen egzakt módon, melyben meghatározásra került nem és kor szerinti bontásban a kézi anyagmozgatásra vonatkozó előírás. Például meghatározták benne, hogy anyagmozgatással maximum a munkaidő felét lehetett eltölteni és olyan konkrét példákat hozott mint a következő:

16-18 éves fiúk/férfiak sík talajon kézben 20 kg-ot, ketten 40 kg-ot emelhetnek és vihetnek legfeljebb 60 méter távolságra.

Esetenként még arra is kitért a rendelet, hogy bizonyos dőlésű talajon mennyivel kisebb távon szabad terhet kézzel mozgatni.

Sajnos a jelenlegi szabályozás nem ad ennyire konkrét támpontokat a munkáltatók és munkavállalók számára. A jelenleg hatályos 25/1998. (XII. 27.) EüM rendelet figyelembe veszi a munkavállalók egyedi fizikai állapotát, teherbíró képességét és a foglalkozás egészségügyi szolgálat hatáskörébe utalja annak eldöntését, hogy melyik munkavállaló milyen anyagmozgatási tevékenységgel bízható meg, a következőképpen:

3. § (1) A munkáltató műszaki, illetve szervezési intézkedések megvalósításával

a) kiküszöböli a kézi tehermozgatást, ha ez nem oldható meg

b) a tevékenységgel járó kockázatot - az 1. számú melléklet szerinti tényezők figyelembevételével - (2) bekezdésben foglaltaknak megfelelően a lehető legkisebbre csökkenti.

a) a munkavégzés megkezdése előtt felméri az adott munka jellegének megfelelő egészségügyi és biztonsági követelményeket, és különösen a teher jellemzőit,

b) megfelelő intézkedések megtételével a lehető legkisebbre csökkenti a munkavállalókat fenyegető hátsérülés kockázatát.

(3) A munkaköri alkalmasság orvosi véleményezése során a foglalkozás-egészségügyi szolgálat, illetve a munka elrendelésekor a munkáltató a 2. számú melléklet szerinti egyéni kockázati tényezőket figyelembe veszi.

A rendelet 1. sz. melléklete pedig taglalja a teher jellemzőit, súlyát, kézreállását, instabilitását stb., illetve a mozgatásukhoz szükséges erőkifejtés mértékét, a munkakörnyezetre vonatkozó nehezítő tényezőket például nem vízszintes talaj vagy szűk hely a rakodáshoz. A 2. melléklet pedig a munkavállaló hát-, derék- és deréktáji sérülések kockázatát megnövelő egyéni kockázati tényezőket például testi adottságokból adódó alkalmatlanság stb…

A fentiekből kitűnik, hogy a jelenleg hatályos rendelet finoman fogalmazva is jóval kevésbé precízen, egzaktan határozza meg a mozgatható terhek tömegét, a „túl nehéz vagy túl nagy”-ként meghatározott teher pedig vitákat szülhet, amennyiben másként ítéli meg a munkavállaló és a munkáltató a túl nehéz teher mértékét.

Szerencsére egy szervizben felmerülő tehermozgatási feladatot számos céleszköz tud kiszolgálni, de bizonyos feladatokra jellemzően „nem szokás” külön emelőgépet/berendezést vásárolni.

Az egyik legmostohább feladat emelőn lévő jármű kerekét eltávolítani, jellemzően a személy és kisteher gépjárművek esetén. Pedig másfél méter magasságba emelni egy akár 30-40 kilós kereket nem egyszerű feladat, főleg hogy pozicionálni is kell a visszaszereléshez. Erre remekül használható berendezés egy szgk. magas emelésű keréktargonca.

A munkagépek terén mondhatjuk már jobb a helyzet, itt az akár 1000, 1500 kg-ot elérő tömegű kerekek miatt már többször merül fel igényként egy segédeszköz beszerzése.

Kínálatunkban több gyártó termékét is megrendelheti, a Chicago Pneumatic kerékmozgatók például kedvező árukkal lehetnek jó választások:

CP84010 - 290-620 mm kerékátmérő 250 kg teherbírás CP87700 - 545-1280mm kerékátmérő 700 kg teherbírás CP87120 - 1000-2000 mm kerékátmérő 1200 kg teherbírás
Nettó 49.290 Ft Nettó 371.690 Ft Nettó 495.690 Ft

A megadott árak 2019. január 31-ig érvényesek, a termékeket megtalálja az akciós katalógus 25. oldalán. CP katalógus 2019

Ha ennél még professzionálisabb megoldást keres akkor Önnek egy AC Hydraulic kerékmozgató targoncára van szüksége, melyhez természetesen jár a megszokott 10 és 3 év gyártói garancia!

WTA500 - 270-1300 mm kerékátmérő 500 kg teherbírás WT1500NT - 1000-2400 mm kerékátmérő 1500 kg teherbírás
Termékleírás Termékleírás
Nettó 382.000 Ft Nettó 706.000 Ft

Ne kössön kompromisszumot, válasszon AC Hydraulic terméket!

Személyautó kerék esetén is sokféle választási lehetőség adódik, még ha ez a kategória a mostohagyerek ("Fel bírod te azt emelni"), mint azt fentebb említettük ezek a berendezések nagyban könnyíthetik napi munkáját. Olasz partnereink kínálatából:

SICE PARTNER70 Tecnolux Wheellifter 3473 SPACE GR80
Termékleírás Termékleírás Termékleírás
Nettó 493.500 Ft Nettó 429.000 Ft Nettó 762.000 Ft

Az árakat 2019. jan. 31-ig beérkező rendelések esetén tartjuk fenn.

Kerülje el a hátsérüléseket és szerezze be a fenti termékeket műhelyébe.