PeTitan Kft. logo 2001 óta a garázsiparban, mostanra több mint
500 műszaki vizsgálóállomáson.
2001 óta a garázsiparban.

A légkulcs

Mi is az a légkulcs?

A köznapi néven légkulcsnak nevezett pneumatikus ütve csavarozó olyan szerszám, mellyel a felhasználó a lehető legkevesebb erőfeszítéssel képes megteremteni a nagy nyomatékkimenetet, az energiát forgó tömegben tárolva, majd azt hirtelen a kimeneti tengelyre szállítva, ezáltal ütéssel kombinálva a csavarmeghúzási vagy -lazítási műveletet.

A felhasználási területtől vagy az elvégzendő feladattól függően a felhasználók elvárásai különbözők lehetnek. Akárcsak az ütőmechanizmus kialakítása, a súly, a vibráció, a sebesség és a tartósság tekintetében is.

FOGALMAK

Az ütve csavarozó egy sor forgó ütést biztosít a meghúzáshoz, ami nyomatékot eredményez.

A nyomatékot a csavarra alkalmazott erő mennyisége határozza meg.

Példa: Távolság d = 1 méter
Alkalmazott erő F = 10 Newton

Nyomaték = F×d = 10 N × 1 m= 10 Nm

A kemény és puha kötés megkülönböztetése

A puha vagy kemény kötés adja meg két felület találkozásának jellegét, melyeket össze- vagy szétszerelnek.

PUHA KÖTÉS

KEMÉNY KÖTÉS

Alacsony forgató-ellenállás, amíg a csavar (vagy anya) el nem éri az üléket, majd lassan növekszik az ellenállás. Olyan kötés, amelyben az anya és csavar közötti lemezek és anyagok alacsony merevséggel rendelkeznek, és a csavarterhelésnek köszönhetően összenyomódnak. Gyakran előfordul, hogy egy tömítés együttesbe helyezése puha kötést eredményez. Alacsony forgató-ellenállás amíg a csavar (vagy anya) el nem éri az üléket, majd gyorsan növekszik az ellenállás. Olyan kötés, amelyben az anya és csavar közötti lemezek és anyagok nagy merevséggel rendelkeznek. Két fém összekötése kemény kötésnek számít.

Ismerje meg az ütőmechanizmusokat!

Tű kuplung (Pin Clutch)

Működési elv: a golyó emeli a bütykös tárcsát, amely csapokat csap rá az üllőbe. Ütés után a rugó visszatéríti a csapokat a kezdő helyzetbe.

Előnyök:

  • Rendkívül alacsony vibráció, ezáltal kényelmes használat.
  • Kiváló kemény kötésekhez, jó teljesítmény / tömeg aránnyal.

Single dog

Működési elv: egy kalapácsos "ketrec", amely forgatja és meghajtja a kalapácsot, hogy csapást mérjen az üllőre. A kalapács leválik a ketrecből, és forog az újabb ütésig.

Előnyök:

  • Kompakt tengelykapcsoló.
  • Kisebb tömeg mint a Twin Hammer verzióknál.
  • Kiváló karbantartási és javítási munkákhoz.

Javasolt Single dog ütőszerkezetű légkulcs: CP7732C

Twin Hammer (Double Dog)

Működési elv: a Simple doghoz hasonló működésű mechanika, kettő darab ellentétes kalapáccsal.

Előnyök:

  • Nagy energiájú ütések.
  • Nagyon tartós kuplung.
  • Kiváló kemény kötésekhez, jó teljesítmény / tömeg aránnyal.
  • Személyautók karbantartásához a legjobb választás

Javasolt Twin Hammer légkulcs: CP7748

Rocking dog (Tű nélküli vagy kettős)

Működési elv: a kalapács 1 megüti az üllőt 2, majd a vezérmű 3 visszatéríti a kalapácsot ami 360o forgás után ismét üt egyet. Az üllő ütköző felülete maximális és biztosítja az optimális teljesítményátvitelt.

Előnyök:

  • Kiváló tartósság és hatékonyság, egyszerű karbantartás a csupán kettő mozgó alkatrésznek köszönhetően.
  • Nagyobb járművek karbantartásához a legjobb választás.

2 Jaw clutch (Kétkörmös kuplung)

Működési elv: a kalapács 1 egyidejűleg üti meg az üllőt 2, két ellentétes ponton a maximális hatás érdekében ezáltal a vibráció is csökken.

Előnyök:

  • A kalapács kerek és zárt az oldalirányú vibráció csökkentése érdekében.
  • Minden típusú kötéshez jó választás, az egyik legcsendesebb technológia, ezáltal drámaian javítva a felhasználói élményt.
  • Nagy teljesítmény ütésenként, magas nyomaték.

 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő ütőmechanizmust?

A megfelelő mechanizmus kiválasztásához először arra lesz szükség, hogy meghatározzuk milyen feladatra szeretnénk használni a szerszámot és milyen jellegű kötést szeretnénk meghúzni vagy lazítani. Az alábbi táblázat segíthet a választásban:

Az ütőmű fajtája

Nagyon kemény
kötéstípus

Kemény
kötéstípus

Puha
kötéstípus

Nagyon puha
kötéstípus

Pin clutch

X

Single dog

X

Double dog vagy Twin hammer

X

Rocking dog

Jaw Clutch

       

Kiváló

Lehetséges

Nem megfelelő

A kötés fajtáján és az ütési mechanizmuson felül figyelembe kell venni a használat gyakoriságát, az Ön által igényelt maximális nyomatékot és a kiépített sűrített levegő hálózat tulajdonságait.

Hogy a legtöbbet kihozhassa a Chicago Pneumatic légkulcsából, győződjön meg róla, hogy biztosítja számára a 6,3 bar levegőnyomást, és a levegőhálózatban használ vízleválasztót és olajzót. Kisebb levegőnyomás esetén az eszköz nem fogja biztosítani a megfelelő erőt, nagyobb nyomás esetén pedig az élettartama fog csökkenni.

Pár szóban a biztonságról

A legfontosabb biztonsági eszköz nem más, mint a felhasználó! Odafigyelés és jó ítélőképesség a legjobb védelem a sérülések elkerülése érdekében. Egyszerű biztonsági óvintézkedések segítenek megelőzni a váz és izomrendszeri rendellenességek (Musculoskeletal disorder - MSD) kialakulását, a rezgések és hangkibocsátás által okozott sérüléseket, vagy a dugókulcs leeséséből, illetve leszakadó alkatrészekből eredő sérüléseket.

A piacon sokféle dugókulcs csatlakozás található, az egyszerű dörzsgyűrűstől a kettős csatlakozású vagy a bütykös konfigurációig a maximális erőátvitel és biztonság érdekében.

Az idejekorán elhasználódott eszköz, a makacs anyák idegesítik, vagy a karbantartási ciklusok csökkentésére törekszik? Biztosan a jó eszközt használja?

További biztonsági tanácsok:

  • Használjon megfelelő védőfelszerelést! (kesztyű, szemüveg, zajvédő)
  • Győződjön meg róla hogy az eszköz megfelel a használati kondícióknak. Bizonyos esetekben ATEX jóváhagyott eszközre lehet szüksége amennyiben robbanásveszélyes környezetben dolgozik.
  • Ne használjon kézi dugókulcsokat vagy rossz állapotú dugókulcsokat.
  • Mindig a lehető legegyszerűbb összeállításban használja a légkulcsot, a hosszítók ill. adapterek csatlakozásai az ütések hatására eltörhetnek ami személyi sérülést okozhat. Használjon hosszított dugókulcsot amennyiben lehetséges.

 

Reméljük kicsit jobban sikerült megismernie a légkulcsokat, és hasznos tippeket adtunk a megfelelő eszköz kiválasztásához. Amennyiben további segítségre lenne szükséges, keressen minket e-mailben vagy telefonon.